Predikningar

Söndag 19 augusti - Friheten i Kristus (Isak Samuelsson)

Det var en gång en pilot som brukade flyga genom en dal där en flod slingrade sig fram genom en stor bergskedja. Varje gång han flög över en viss plats i dalen brukade han titta ner mot den. Det här märkte hans andrepilot efter ett tag, så då frågade han varför han alltid tittade på en och samma plats varje gång de flög förbi där. Då svarade piloten "När jag var barn brukade jag sitta vid vattendraget där och fiska. Varje gång det flög förbi ett plan uppe i luften brukade jag titta upp mot det och önska att jag satt i flygplanet och flög.

Söndag 12 augusti - Tro och liv (Isak Samuelsson

Vem är i centrum i dagens text? Svaret blir nog olika beroende på om du frågar farisén eller tullindrivaren. För de två männen verkar ha väldigt olika fokus, fast de har kommit till templet av en och samma anledning: för att be. Men när de väl går därifrån verkar det som att det bara en av dem som faktiskt har gjort det. När farisén ber så är det nämligen ett ord som är i centrum, och det är ordet ”jag”. Visserligen nämner han Gud, men det är mest bara i förbifarten.

Söndag 17 juni - Förlorad och återfunnen (Isak Samuelsson)

Förra veckan predikade jag på Storstrand i Piteå, då temat var ”Kallelsen till Guds rike”. Den söndagens evangelietext har ett nära samband med dagens text, om det förlorade fåret, så därför fick de två söndagarna hänga ihop. Och nu när jag ska predika här i Umeå över dagens texter, kändes det lämpligt att sätta de två söndagarnas texter bredvid varandra. För de finns nämligen precis bredvid varandra i Lukasevangeliet.

Söndag 11 mars - Livets bröd (Isak Samuelsson)

När vi lägger någonting i vi har i Guds händer, då låter Gud det växa till mer än vad vi själva kunnat ana. Så skulle man kunna sammanfatta dagens bibeltexter vi precis fått höra. I evangelietexten har 5000 män fått äta sig mätta på vad som från början endast var fem bröd och två fiskar. Det kan omöjligt räcka till så många människor, men när pojken som hade med sig maten ger det han har till Jesus så välsignar han det och gör det omöjliga möjligt. Det här brukar vi kalla för ”brödundret”, och det verkar faktiskt vara ett återkommande under.

Söndag 4 februari, Kyndelsmäss, (Senitha Olsson

Kyndelsmäss, ”uppenbarelsens ljus” 1 Joh 1:5-7, Luk 2:22-40

 

Uppenbarelsens ljus, vad är det för slags ljus? Och vad ska vi ha det till?

Det är ganska klart att i de allra flesta sammanhang så står ljus för något som är gott, och något vi behöver. Vi är alla bekanta med hur mycket mer ork vi har den ljusare delen av året. Och vi vet att många saker vi gör är rätt svåra att göra i mörker. Mörker kan i många sammanhang också vara en riskfaktor – till exempel i trafiken.

Lördag 3 februari - "Vi är mer kristna än ni" (Isak Samuelsson)

Hemma har vi precis börjat se en ny serie på Netflix: Miss Fisher’s Murder Mysteries. Det är en deckarserie som utspelar sig i Melbourne på 20-talet, och handlar om societetsdamen Miss Fisher som löser olika mordmysterier. En av karaktärerna i serien är hennes hushållerska Dorothy, som är en ung katolik. Hon fattar tycke för polisassistenten Mr Collins, och han är också intresserad av henne. Men i ett avsnitt framgår det att han är protestant, och då blir de bägge två tveksamma om vad de vill.

Lördag 20 januari - Mission i vardagen (Isak Samuelsson)

Idag kommer predikan att handla om mission. Och när man säger ordet mission, då är det lätt att man får vissa associationer. Många av oss tänker säkert på missionärer som skickas ut från Sverige, eller något annat land i den kristna delen av världen, till något land i Afrika, Asien, eller kanske Sydamerika. Mission handlar främst om utlandet, och det är några få personer som har den kallelsen.

Söndag 3 december, 1:a Advent (Senitha Olsson)

Matt 21:1-9  1:a advent, Ett nådens år

 

Vad, är det nådens år igen? Det var ju det förra året!
Vi var några som skämtade lite inför det här med att närma oss en helg med starka traditioner. Det kan vara lite kluvet ibland.

Sen fastnade ändå tanken hos mig på riktigt. Nådens år – igen.
Jag vet inte hur det är med dig, men jag är verkligen tacksam över att varje år är ett nådens år. Ja, jag stavar gärna på orden om att Guds nåd är ny, inte bara årligen, utan att den är ny varje morgon.
Det behöver jag i mitt liv.

Sidor